Медицински Център
"Свети Георги 2013"

Какво е съдова хирургия и кои сфери обхваща?

Съдовата хирургия е специализирана област в медицината, която се занимава с диагностика, лечение и превенция на заболявания на кръвоносните съдове – артерии, вени и лимфни съдове. Тези структури играят ключова роля за правилното функциониране на организма, като осигуряват кръвоснабдяване на всички тъкани и органи. Съдовата хирургия се фокусира върху подобряване на кръвотока и предотвратяване на усложнения, свързани с нарушено кръвообращение.

Заболяванията на съдовата система могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, включително инсулт, инфаркт, ХАНК, аневризмална болест и др. Благодарение на напредъка в медицината, съдовата хирургия днес разполага с множество модерни техники и методи за лечение, които значително подобряват качеството на живот на пациентите.

Артериални заболявания

Артериалните заболявания включват различни състояния, които засягат артериите – съдовете, които пренасят кръв богата на кислород от сърцето към останалите  части на тялото. Най-често срещаната патология е хроничната артериална недостатъчност на крайниците, която се причинява от ареросклерозата и аневризмалната болест.

Атеросклероза е състояние, при което артериите се стесняват и втвърдяват поради натрупването на плаки по стените им. Плаките се състоят от холестерол, мазнини, калций и други вещества, които се намират в кръвта. С течение на времето, това натрупване може да ограничи притока на кръв към органите и тъканите, което води до сериозни усложнения като инфаркт, инсулт, хронична артериална болест на крайниците  (ХАНК) и др.. Диагнозата на атеросклероза се поставя чрез различни образни изследвания като ултразвук, ангиография и КТ ангиография.

Аневризмите представляват необичайно разширение на стената на артерията, което може да доведе до разкъсване и в повечето случай животозастрашаващо вътрешно кървене. Най-често срещаните аневризми са тези на коремната аорта, задколянната артерии и мозъчните артерии. Лечението на аневризми може да включва хирургична интервенция за отстраняване на аневризмата или поставяне на стент-графт (минимално инвазивна интервенция), който да укрепи стената на съда.

Съвременната съдова хирургия разполага с разнообразие от методи за лечение на артериалните заболявания. Минимално инвазивните техники, като ендоваскуларна аневризма репарация (EVAR), балонната дилатация и имплантирането на стентове, значително намаляват риска и времето за възстановяване в сравнение с традиционната отворена хирургия. Важно е да се подчертае значението на ранната диагностика и лечение на артериалните заболявания, за да се предотвратят сериозни усложнения.

Венозни заболявания

Венозните заболявания засягат вените, които пренасят дезоксигенираната кръв обратно към сърцето. Най-често срещаните венозни заболявания включват варикозни вени и дълбока венозна тромбоза (ДВТ).

Варикозните вени представляват разширени и извити вени (подобно на грозд), които най-често се появяват на краката. Те могат да причинят болка, тежест и подуване, а в по-сериозни случаи – язви на кожата. Лечението на варикозните вени включва консервативни методи като компресионни чорапи и промени в начина на живот, както и инвазивни процедури като склеротерапия, лазерна аблация, радиофреквентна аблация и стрипинг.

Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) е състояние, при което се образуват кръвни съсиреци във вените на краката. Тези съсиреци могат да бъдат много опасни, тъй като могат да се откъснат и да отидат до белите дробове, причинявайки белодробна емболия. Диагнозата на ДВТ се поставя чрез ултразвуково изследване, а лечението включва антикоагуланти (медикаменти за разреждане на кръвта) и, в някои случаи, минимално инвазивни тромболитични техники.

Лимфни заболявания

Лимфната система играе важна роля в имунната защита на организма и в отстраняването на излишните течности от тъканите. Лимфедемът е едно от най-често срещаните лимфни заболявания и се характеризира с подуване на крайниците, което се дължи на натрупване на лимфна течност. Това състояние може да бъде вродено или придобито, например след хирургично отстраняване на лимфни възли.

Лечението на лимфедем включва компресионна терапия, лимфен дренаж и специални упражнения за подобряване на лимфния поток. В тежки случаи може да се наложи хирургична интервенция за възстановяване на лимфния дренаж.

Записването на час за преглед при съдов хирург може да помогне за навременното откриване и лечение на съдовите заболявания, предотвратявайки сериозни усложнения. В медицински център „Свети Георги 2013“ нашите специалисти използват най-съвременните методи и технологии за диагностика и лечение на артериални, венозни и лимфни заболявания.

Диагностични процедури

В съдовата хирургия диагностицирането на заболяванията е от ключово значение за успешното лечение. Различните диагностични процедури помагат за точното локализиране и оценка на съдовите проблеми, което позволява на хирурзите да планират най-ефективния подход за лечение.

Ултразвуковата диагностика (Доплер) е една от най-широко използваните неинвазивни методи за оценка на кръвотока в артериите и вените. Доплер ултразвукът използва звукови вълни за създаване на изображения на кръвоносните съдове и измерване на скоростта на кръвния поток. Тази процедура е безболезнена и не изисква използване на контрастни вещества, което я прави безопасна и подходяща за повтарящи се изследвания.

Ангиографията е друга важна диагностична процедура, която включва инжектиране на контрастно вещество в кръвоносните съдове и заснемане на рентгенови изображения. Ангиографията предоставя подробна информация за състоянието на артериите и вените, позволявайки на лекарите да видят стеснения, тромбози  или аневризми. Съществуват различни видове ангиография, включително КТ ангиография и МР ангиография, които използват компютърна томография и магнитен резонанс за създаване на триизмерни изображения.

Хирургични техники

В съдовата хирургия се използват разнообразни хирургични техники, които включват традиционни отворени процедури, минимално инвазивни методи, както и хибридния подход, а именно комбинация от двете.

Отворените хирургични процедури включват директен достъп до съдовете чрез разрези. Тези процедури обикновено се използват при сложни случаи като аортни аневризми или дистални автовенозни байпаси, които изискват директна визуализация и манипулация на съдовете. Въпреки че отворените операции могат да бъдат по-инвазивни и да изискват по-дълго време за възстановяване, те често са единственият начин за успешно лечение на определени съдови проблеми.

Минимално инвазивните техники включват процедури като ендоваскуларна аневризма репарация (EVAR), ангиопластика със стент и други.. Тези методи използват пункция с игла под локална упойка в мястото на убождане и катетри, които се въвеждат в кръвоносните съдове под рентгенов контрол. EVAR – представлява оперативна интервенция, коята има за цел да изолира аневризмалния сак и да предотврати спукване на сака (руптура), което в повече от 80% води до фатален изход. Ендоваскуларните процедури представляват разширяване на стеснената артерия чрез надуване на балон и поставяне на метален стент, който поддържа съда отворен.

Постоперативна грижа и рехабилитация

След успешната хирургична интервенция, постоперативната грижа е от съществено значение за възстановяването на пациента. Тази грижа включва наблюдение на състоянието на пациента, управление на болката и предотвратяване на усложнения като инфекции и тромбози. Медицинският персонал следи жизнените показатели на пациента и предоставя необходимите лекарства и грижи.

Рехабилитацията е важна част от възстановителния процес и включва различни програми и упражнения за подобряване на кръвния поток и укрепване на мускулите. Физиотерапията може да помогне на пациентите да възстановят нормалната си физическа активност и да предотвратят повторна поява на съдовите проблеми.

Съдовата хирургия подобрява качеството на живот

Съдовата хирургия играе ключова роля в подобряването качеството на живот на пациентите, страдащи от различни съдови заболявания. Чрез навременна диагностика и ефективно лечение, пациентите могат да избегнат сериозни усложнения и да водят пълноценен живот.

Превенция и образование

Превенцията е също толкова важна, колкото и лечението. Съдовите хирурзи играят критична роля в образованието на пациентите относно рисковите фактори и начините за поддържане на съдовото здраве. Чрез регулярни консултации и прегледи, пациентите могат да научат повече за начините за намаляване на риска от съдови заболявания.

Пример 1: Рискови фактори и промяна в начина на живот
Много съдови заболявания са свързани с начина на живот, включително тютюнопушене, нездравословна диета и липса на физическа активност. Чрез консултации със съдов хирург, пациентите могат да получат индивидуализирани съвети за здравословен начин на живот, който включва балансирано хранене, редовни упражнения и отказване от вредни навици.

Пример 2: Ранна диагностика и мониторинг
Редовните прегледи при съдов хирург позволяват ранно откриване на съдовите заболявания, което е ключово за успешно лечение. Пациентите с фамилна история на съдови заболявания или други рискови фактори могат да се възползват от редовно мониториране и профилактични прегледи.

Записването на час за преглед при съдов хирург в медицинския център „Свети Георги 2013“ може да бъде първата стъпка към по-здравословен и пълноценен живот. Нашите опитни специалисти са готови да ви предоставят необходимата грижа и съвети за поддържане на вашето съдово здраве.

Не отлагайте грижата за вашето здраве! Свържете се с нас днес и запишете час за консултация със съдов хирург.

Контакти:

  • Телефон: +359 123 456 789
  • Имейл: info@mc-svetigeorgi.com
  • Адрес: ул. „Св. Георги“ 15, София