Медицински Център
"Свети Георги 2013"

Какъв специалист е ортопедът, какво лекува и кога да се обърнем към него?

Кога да се обърнем към такъв специалист и какви могат да бъдат причинти да потърсим помощ от него?

Ортопедията е фундаментален раздел в медицината, занимаващ се с диагностика и лечение на заболяванията и травмите на опорно-двигателния апарат. В момента активният начин на живот става все по-предпочитан, а възрастовият профил на населението се изменя, затова ролята на ортопедията става все по-значима. Тя предлага решения за широк кръг от проблеми – от спортни травми до хронични състояния като артрит и остеопороза.

Медицински център „Свети Георги 2013“ разполага с модерно оборудвани ортопедични кабинети и квалифицирани специалисти, готови да предложат професионална грижа и индивидуален подход към всеки пациент. Центърът предлага разнообразие от диагностични и терапевтични процедури, с които цели да подобри качеството на живот на своите пациенти и да им върне радостта от движението.

Имайки предвид опита на нашия екип от професионалисти и разнообразието от услуги, които Медицински център „Свети Георги 2013“ предлага, е важно да се подчертае, че нашата основна цел не е просто да лекуваме симптомите, а да открием и лекуваме основната причина за проблема. Така се стремим не само към временно облекчение, но и към дълготрайно подобрение на здравето и благосъстоянието на нашите пациенти.

Какво прави ортопедът?

Ортопедът е медицински специалист, който се занимава с диагностика, лечение и превенция на заболявания и травми, свързани с опорно-двигателния апарат – кости, стави, мускули, сухожилия и лигаменти. Тази област от медицината обхваща широк спектър от състояния, като всяко от тях може значително да повлияе на качеството на живот на пациента.

Специалистите в областта на ортопедията се занимават не само с хирургическо лечение на сложни травми и деформации, но и с консервативни методи на лечение, като физиотерапия и медикаментозно лечение. Те работят в тясно сътрудничество с физиотерапевти и други специалисти за осигуряване на цялостно и ефективно възстановяване на пациентите.

В Медицински център „Свети Георги 2013“ нашите ортопеди са обучени да прилагат най-модерните медицински практики и да предоставят индивидуално съобразено лечение, което отговаря на специфичните нужди и условия на всеки пациент. Тяхната цел е не само да лекуват симптомите, но и да работят за предотвратяване на бъдещи здравословни проблеми.

Нашите специалисти се стремят към подход, който включва пациента в процеса на лечение, като обясняват всички възможни опции и съветват за най-добрите решения за всяка конкретна ситуация. Вярваме, че информираният и участващ активно в лечението си пациент е ключът към постигането на най-добри резултати.

Какви заболявания лекува ортопедът?

Ортопедията се занимава с широк спектър от заболявания, които могат да варират от леки до тежки и да засягат хора от всички възрастови групи. Важно е да разберете кога и защо може да се наложи да потърсите помощта на ортопед.

 1. Мускулно-скелетни проблеми: Включват заболявания и наранявания, които засягат мускулите, костите, ставите, сухожилията и лигаментите. Примери за такива са фрактури, изкълчвания и разтежения.
 2. Спортни травми: Активните спортисти или хората, занимаващи се с рекреационен спорт, често се сблъскват с травми като скъсани сухожилия, навяхвания на стави или тендинит. Ортопедичната грижа е ключова за възстановяването и предотвратяването на повторно възникване на травмата.
 3. Вродени деформации: Някои хора се раждат с деформации на костите или ставите, като например криви крака или сколиоза. Ортопедът може да предложи различни възможности за лечение, включително хирургия или ортопедични уреди.
 4. Дегенеративни заболявания: Състояния като остеоартрит и остеопороза са дегенеративни проблеми, които често възникват с напредването на възрастта. Те могат да доведат до болка, скованост и намалена подвижност.
 5. Посттравматични състояния: След тежки наранявания или операции могат да възникнат усложнения, които изискват дългосрочно лечение и рехабилитация под наблюдението на ортопед.

Кога е необходимо да се консултирате с ортопед?

Много важно е при необходимост да потърсите помощта на ортопед, за да предотвратите усложнения и за да постигнете най-добрите възможни резултати от лечението. Някои от ключовите симптоми и условия, които могат да наложат консултация с ортопед включват:

 1. Персистираща болка: Ако изпитвате постоянна болка в ставите, мускулите или костите, която продължава повече от няколко дни, това може да е знак за ортопедично състояние, което изисква медицинско внимание.
 2. Ограничена подвижност: Затруднения при извършване на ежедневни дейности, като например обличане, ходене или изкачване на стълби, може да са индикация за проблеми със ставите или мускулите.
 3. Деформация на ставите или костите: Всякакви промени във формата на ставите или костите, включително подуване или видима деформация, могат да изискват оценка от ортопед.
 4. Болка, която се увеличава при натоварване: Ако болката в ставите или мускулите се увеличава при физическа активност или натоварване, това може да бъде знак за ортопедичен проблем.
 5. Следствие от травма: Ако сте претърпели нараняване, като например падане, удар или спортна травма, и изпитвате симптоми като болка, подуване или намалена функция, е важно да се консултирате с ортопед.

Какви методи за диагностика и лечение използва ортопедът?

Ортопедите използват разнообразни диагностични методи, за да идентифицират причината за вашите оплаквания и да определят най-ефективния план за лечение. Съвременните технологии и методи позволяват на специалистите да получат детайлна информация за състоянието на вашите кости, стави и меки тъкани.

Диагностични методи:

 1. Рентгенови снимки: Помагат за оценка на състоянието на костите и идентифициране на фрактури или дегенеративни промени.
 2. Магнитно-резонансна томография (МРТ): Използва се за визуализация на меките тъкани, като мускули и връзки, и помага при диагностицирането на скъсани сухожилия и други тъканни наранявания.
 3. Компютърна томография (КТ): Предоставя подробни изображения на костите и може да се използва за оценка на сложни фрактури.
 4. Ултразвук: Използва се за изследване на меките тъкани и ставите, особено при оценка на възпаление или скъсване на връзки и сухожилия.

Методи на лечение:

 1. Консервативно лечение: Включва физиотерапия, медикаменти за облекчаване на болката и възпалението, и упражнения за укрепване и повишаване на гъвкавостта. Често е първата стъпка в лечението на ортопедични проблеми.
 2. Инжекционни терапии: Включват инжектиране на кортикостероиди или други вещества в ставата или около нея за намаляване на болката и възпалението.
 3. Хирургическа интервенция: Приложима при по-сериозни състояния, като тежки фрактури, деформации или когато консервативното лечение не дава резултат. Хирургията може да включва артроскопия, замяна на стави, фиксация на фрактури и други процедури.
 4. Рехабилитация: След оперативна намеса или при консервативно лечение, програмите за рехабилитация играят ключова роля за възстановяването и връщането към нормалния начин на живот.

Ортопедите в Медицински център „Свети Георги 2013“

Изборът на правилния ортопед е важен аспект от процеса на възстановяване и лечение на ортопедични заболявания. В Медицински център „Свети Георги 2013“, ние разбираме значението на индивидуализираната медицинска грижа и предлагаме широк спектър от ортопедични услуги, за да отговорим на уникалните нужди на всеки наш пациент.

Защо да изберете нашите специалисти?

 1. Професионализъм и опит: Нашите ортопеди са висококвалифицирани специалисти с богат опит в диагностицирането и лечението на широк кръг от ортопедични заболявания. Те се ангажират с непрекъснато обучение и усъвършенстване в своята област.
 2. Съвременни методи за диагностика и лечение: Прилагаме най-новите медицински практики и технологии, за да осигурим най-добрите възможни резултати за нашите пациенти.
 3. Индивидуален подход: Разбираме, че всяко ортопедично състояние е уникално, и затова разработваме персонализирани планове за лечение, които да отговарят на конкретните нужди и очаквания на всеки пациент.
 4. Мултидисциплинарен екип: Работим в тясно сътрудничество с други специалисти, включително физиотерапевти и рехабилитатори, за да предоставим цялостна грижа и да ускорим процеса на възстановяване.
 5. Успешни истории и пациентски препоръки: Гордеем се с множеството успешни истории на пациенти, които са се върнали към активен и здравословен начин на живот след лечение в нашия медицински център.

Ортопедията играе критична роля в съвременната медицина, като предоставя решения за широк кръг от заболявания и травми, засягащи опорно-двигателния апарат. Важността на своевременното и адекватно обръщение към ортопед не може да бъде подценена, тъй като ранната диагностика и лечение могат значително да подобрят качеството на живот и да предотвратят потенциални усложнения.

МЦ „Свети Георги 2013“ е ангажиран с предоставянето на висококачествени ортопедични услуги, като се стреми към персонализиран подход към всеки пациент. Нашият екип от опитни ортопеди и медицински специалисти е тук, за да ви подкрепи на всеки етап от вашето лечение, от диагностика до рехабилитация.

Не отлагайте грижата за вашето здраве. Ако изпитвате болка, дискомфорт или други симптоми, които могат да се нуждаят от ортопедична оценка, насърчаваме ви да си запишете час за преглед при ортопед. Ранната интервенция е ключът към ефективното лечение и възстановяване.